Skal vi utvikle oss, må vi tenke utenfor cockpiten

2022 var et år med omstilling for de fleste av oss. Et år med utfordringer og prøvelser, men også med suksess. I GKN Aerospace Norway satte vi oss store mål dette året; mål som ble nådd og mål vi tar til nye høyder i 2023.


For det er jo der vi hører hjemme – oppe i høydene.

GKN Aerospace Norway har vært og er inne i en veldig spennende periode. Flyindustrien utvikler seg stadig, og det er strategisk viktig at bedriften fortsetter å endre seg i 2023. Som en bedrift i endring, har vi klare mål om å opprettholde kvalitet og innhold.

Skal vi utvikle oss, må vi tørre å tenke utenfor “cockpiten”.   

Henrik Willgohs & Martin Ramfjord

For å fortelle deg litt om våre mål og utsikter for det kommende året, tok vi en prat med Martin Ramfjord, Chief Financial Officer, og Henrik Willgohs, VP Procurement & Supply Chain, her på GKN Aerospace Norway (GAN).

Mål og utfordringer i 2023

De siste årene har vært preget av manglende tilgang på materialer og økte priser.

Pris per kWh er høyere. Pris per liter drivstoff likeså. Økt boligrente og matbudsjett; vi alle merker endringene i hverdagen. Noen bedrifter ser ikke morgendagen. Andre holder hodet så vidt over vann. Bedrifter på global basis er i omstilling. På grunn av klausuler i de fleste av våre kontrakter, er prisøkningene generelt sett overkommelige for GAN. Materialtilgangen er derimot en annen historie.

Den utfordrende materialtilgangen vi ser globalt, påvirker bransjen på flere områder. Får vi ikke inn materialer, får vi heller ikke produsert noe. Dette påvirker salget direkte, og vi måtte derfor finne tiltak som motvirker disse effektene.

Det krever noen kloke hoder, og et godt samarbeid. På GAN har vi nærmere 350 av førstnevnte, og samlet alle til én samarbeidende arena hvor vi tok for oss mål og tiltak.

Arena for målsetting, diskusjon og oppgavefordeling

Fredag 13. januar 2023 stengte vi ned hele produksjonen og samlet alle våre ansatte til en strategisamling. Nærmere 350 kloke hoder jobbet på tvers av avdelinger og fag for å diskutere hvordan vi skal nå våre mål for 2023.

I en stor bedrift, er det fort at du arbeider i en egen liten boble. Samarbeid på tvers er undervurdert – det handler om relasjoner og forståelse, kunnskap og å bryte mønster. Skal vi møte utfordringene vi står ovenfor, må vi nettopp det – bryte et mønster. Slik får vi forståelse og kunnskapen vi trenger for å gripe utfordringene.

De viktigste målene fra denne samlingen er de som bidrar til å løse de utfordringene vi står ovenfor, blant annet en begrenset materialtilgang. Vi har jobbet med mål og tiltak som understøtter at deler kommer til ferdigvarelager og blir sendt til våre kunder. Dette innebærer sikring av materialer, bedring av kvaliteten i produksjonen, reduksjon av ledetider, økt effektivitet hos våre operatører og enda bedre oppfølging av våre maskiner.

Vunnet fast leveranse

Skal vi utvikle oss og nå målene, må vi investere. Og det i kompetanse. Kompetanse gjør oss mer bærekraftige og konkurransedyktige.

Etter covid-krisen ser vi en rask bedring i bransjen. Mange kunder ser på oss som en strategisk partner for å hjelpe til med økt leveranse av flymotorer. For GAN betyr det mer enn 50 % økning i volum i verkstedet over to år, samt en rekke nye produkter som skal utvikles og kvalifiseres.

Nylig vant GAN fast leveranse på subcomponents. Subcomponents er inngående deler til eksos-casen på 2 ulike motorer.

Hva er en case? Les mer om hva vi gjør på GKN Aerospace Norway her!

De 2 motorene sitter på to fly du sikkert kjenner godt til – Boeing 787 og Airbus 220. Den aller viktigste faktoren i dette er mulighetene disse timene åpner opp for. Per i dag står subcomponents for nesten 25% av timene våre. Siden vi fordeler våre kostnader på timer, betyr dette at noe av bidraget reduserer timekostnad og noe gir oss økt kompetanse og ressurser til å videreutvikle virksomheten.

I rene tall gir subcomponents 40-50.000 produksjonstimer og en omsetning på over 30 millioner dollar per år.

En kjempestart på 2023, kan du si! 

Gode utsikter i 2023

Ett av våre mål for 2023 er å redusere forretningsrisiko. Basert på dette, og andre mål, gjør vi viktige investeringer som friksjonssveis, super polishing, multitask mill/turn maskiner og vaskemaskin for våre caser, nytt ventilasjonssystem og ny logistikk layout.

Disse gir bedriften økt sikkerhet, økt engasjement gjennom forbedret hverdag, forbedret produktkvalitet, ny kapabilitet, økt konkurranseevne, økt kapasitet og høyere omsetning.

Et godt utgangspunkt for det kommende året. Følg med videre!

© GKN Aerospace 2024 | Personvern | Design og innhold av Akari