Spennende og lærerikt prosjekt
Prosjektdeltakerne hos GAN (GKN Aerospace Norway) bidro med innspill til shaftens design og produksjonsprosess.
– Veldig mange blant drift, teknisk og metodeeiere på GAN har vært involvert i produksjonen av shaften, som ble ferdigstilt og sendt like før påske 2023. Den skal nå videre til sammensetningstest hos GKN i Trollhättan, og videre til montering hos MTU i München, forklarer Bakke.
Han legger ikke skjul på at det har tidvis vært et krevende, men også spennende og lærerikt prosjekt.
– Det oppsto noen humper og forsinkelser på veien, men kommunikasjonen og samarbeidet med både GAS (GKN Aerospace Sweden) og MTU underveis var godt. Prosjektet var svært lærerikt og høstet mye erfaring.

Styrket samarbeid
GKN ønsker å takke alle som har bidratt inn i prosjektet.
– Clean sky 2 har bidratt til at GKN har fått et styrket forhold til MTU, som kan åpne opp for nye oppdrag eller kontrakter i fremtiden, eksempelvis gjennom kommende faser i Clean sky. Ikke minst har prosjektet bidratt til utviklingen av fremtidens grønnere flyindustri, i tråd med GKN Aerospace sine visjoner.
Bærekraftheltene
Vi i GKN jobber hele tiden med å optimalisere og forbedre bærekraftløsninger. Vi har derfor satt sammen et helt eget bærekraft team bestående av Urszula Jaciszyn, Roger Moe og Eilev Aakre. Vi kaller de bærekraftheltene.
– Å være bærekraftige er svært viktig for GKN Aerospace Norway. Ved å ha fokus på bærekraftige løsninger forbedrer vi vår evne til å rekruttere, opplever økt omsetning og får større konkurransekraft. Å velge bærekraftige løsninger, går heller ikke på bekostning av noe annet, forklarer Eilev Aakre.
Et annet viktig punkt for bedre bærekraft er GKNs utnyttelse av solenergi. Blant annet bruker vi solen og solenergi som kraftkilde, som en miljøvennlig erstatning til elektrisitet.
– Vi jobber med å erstatte all elektrisitet med solenergi. Additiv Manufacturing, kalt 3D-printing, er også et kjempespennende felt vi arbeider mot. Tenk – i fremtiden kan flydeler bli produsert i en printer!